Cum ne ferim de țânțari în mod cât mai natural

Ca în fiecare vară, o problemă care ne provoacă să găsim soluţii de apărare este invazia țânțarilor, mai ales în marile oraşe, atunci când mergem în natură, în parcuri sau în păduri. Țânțarii pot fi foarte agresivi, iar mușcăturile lor pot transmite o mulțime de boli, printre care cele mai grave sunt malaria, febra galbenă, encefalita și virusul West Nile. Dacă nu ştiai ȋncă, cele care ȋnţeapă sunt femelele-țânțar, pentru că ele au nevoie de sânge atunci când fac ouă.

Pe lângă purtarea de haine care să acopere o suprafaţă cât mai mare a corpului sau diverse dispozitive ce îndepărtează sau omoară aceste insecte nedorite, cea mai comodă şi la îndemână soluţie de a ne proteja de ţânţari ar fi să utilizăm diverse spray-uri sau loţiuni repelente, anti-țânțari.

Cele mai comune, la îndemâna tuturor, sunt cele care se găsesc atât în magazine cât şi în farmacii. Dar câţi dintre noi înţelegem exact ingredientele scrise pe etichetă, dacă lista lor este completă şi la ce riscuri ne expunem în cazul folosirii acestor substanţe?

Pielea umană este un strat protector care oprește infecțiile și inflamațiile pentru a provoca direct complicații interne; astfel, trebuie acordată o atenție adecvată promovării sănătății pielii. Utilizarea produselor cu substanțe chimice sintetice ca repelent de țânțari poate să nu fie cea mai bună mișcare dacă doreşti să-ţi protejezi pielea de orice pericol potențial.

Chiar şi soluţiile “speciale” pentru copii pot fi toxice dacă sunt aplicate pe piele sau inhalate. Lista ingredientelor poate fi incompletă de multe ori, pentru că se precizează lista substanţelor active, iar lista substanţelor inactive (a “excipienţilor”) este mascată sub denumiri  precum “parfum” sau “fragrance”. De obicei aceste substanţe inactive reprezintă un mare procent şi acestea ascund multe alte substanțe toxice pe care producătorul nu vrea să ni le spună. Sub umbrela acestor demuniri precum “parfum” sau “fragrance” pot fi până la 200 de substanţe chimice, toxice pentru organism, care se vor acumula treptat prin folosirea repetată. Vă sfătuiesc să citiţi despre acestea şi despre efectele bio-acumulării asupra organismului uman, al copiilor ȋn special.

Una din substanţele cele mai folosite ȋn soluţiile repelente (anti-insecte) este substanța DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide), patentată de armata SUA şi folosită prima dată de americani în războiul din Golful Persic. DEET este interzisă în multe țări, iar unde este permisă, se recomandă să nu se folosească la copiii sub 2 ani (sau după alte surse sub 6 ani), și nici de către femeile însărcinate. Ȋn rest se recomandă să se aplice maxim o dată pe zi, cu spălarea locală după ce efectul repelent nu mai e dorit. Sunt curioasă câte dintre soluțiile anti-țânțari din comerț pentru copii au aceste informații prezente pe etichetă, pentru ca părinții să poată face o alegere în cunoștință de cauză?

Efectele DEET ȋn timp asupra organismului uman nu sunt foarte bine studiate, dar s-au raportat cazuri de ititaţii ale ochilor şi a pielii. Multe surse precizează că această substanţă a fost asociată cu crizele epileptice și chiar urmată de decese în unele cazuri, a inhibat activitatea sistemului nervos central, mai ales în relația cu sistemul muscular, cauzând de multe ori paralizii neuromusculare și moarte prin asfixiere, cauzează pierderi de memorie, dureri de cap, slăbiciune, oboseală, dureri musculare și de încheieturi sau greață, distruge sistemul hormonal, este neurotoxică, afectează sistemul olfactiv, cauzează insomnia, afectează funcțiile cognitive şi poate fi cancerigenă. Efectele adverse au apărut chiar și după luni sau ani de la folosire. DEET combinat cu alte substanțe chimice (ori prezente în produsul repelent, ori dintr-o cremă de corp, de exemplu ȋntr-o loţiune de protecţie solară obişnuită) devine mult mai periculos, crescând riscul de deficiențe cerebrale.

O altă substanță toxică întâlnită ȋn produsele repelente este permethrin, din familia pyrethroid, aceasta putând cauza tremurături, pierderea coordonării, creșterea temperaturii, comportament agresiv, imposibilitatea de a învăța sau de a mânca, agitație. Este carcinogenă (deci demonstrată că ar cauza direct cancerul), determină formarea tumorilor pulmonare la sexul feminin și tumori ale ficatului la ambele sexe. Este implicată în anormalități cromozomiale și împiedică funcționarea sistemului imunitar. Iată de ce orice soluţie aşa zis naturală care are printre ingrediente DEET sau permethrin sunt o mare păcăleală.

Ceea ce nu spun producatorii este ca aceste substanţe cauzează stricăciuni şi mediului, ele putând omorȋ albinele, peștii și pot îmbolnăvi păsările. Pentru animalele de casă nu se recomandă substanţele care conţin DEET sau permethrin, putând fi letale. Atunci oare pentru oameni cât sunt de bune? Câţi dintre cei care folosesc produsele din magazine ştiu de fapt ce folosesc sau ȋnteleg la ce riscuri se expun pe ei sau pe copii lor? Ştiu cât este de greu ȋn ziua de astăzi să facem alegeri sănătoase, când ofertele sunt numeroase, iar informarea utilizatorilor deficitară. Ȋnsă cred că e timpul să fim mai atenţi la etichetă, chiar de la raft, ȋnainte de a cumpăra orice, de oriunde.

Bineȋnţeles că şi eu am folosit aceste produse, atât pentru mine cât şi pentru familia mea, pentru copii, ȋnsă de câţiva ani am devenit mai atentă, mai selectivă şi mai precaută ȋn ceea ce priveşte nivelul de substanţe chimice la care ne expunem cu voia noastră. Controlăm cât se poate, pentru că de ferit nu ne putem feri 100%!

Iată de ce m-am documentat să folosim substanțe repelente naturale, care îndepărtează insectele dar nu sunt toxice şi care ne ajută să ne păstrăm sănătatea noastră, a copiilor noștri, dar și a animalelor și a mediului înconjurător.

Astfel, am descoperit că există o mulţime de uleiuri esenţiale repelente, iar Young Living are aceste uleiuri 100% pure, terapeutice, care pot fi folosite eficient şi fără niciun risc atât pentru adulţi, cât și pentru copii. Ne putem face acasă propriul spray anti-ţânţari pe care ȋl vom utiliza cât de des posibil pentru a ne proteja ȋn mod eficient. Folosirea uleiurilor esențiale este o metodă mult mai sigură de respingere a mușcăturilor de insecte, fără efecte secundare dăunătoare.

Am observant totuşi că nu mulți oameni preferă să utilizeze uleiuri esențiale. Acest lucru este destul de ușor de înțeles deoarece produsele sintetice împotriva insectelor sunt mai convenabile, fără a menționa faptul că acestea sunt ușor disponibile în toate farmaciile. Cu toate acestea, uleiurile esențiale naturale oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, protejându-ne în același timp de mușcăturile insectelor nedorite.

Putem folosi pentru ȋndepărtarea ţânţarilor uleiurile esenţiale de Citronella (lămâiţă), Peppermint (mentă piperată), Spearmint (mentă dulce), Geranium (muşcată), Basil (busuioc), Lemongrass (iarbă de lămâie), Lavender (lavandă), Thyme (cimbru), Rosemary (rozmarin), Eucalyptus, Cedarwood (lemn de cedru), Clove (cuişoare), Tea Tree (arbore de ceai), Palo Santo (lemn sfânt), Vetiver, Pine (pin). Dintre amestecuri, eficiente ar fi uleiurile esenţiale Purification, Thieves şi Melrose, atât ca prevenţie cât şi pentru calmarea ȋnţepăturilor de ţânţari. Puteţi combina câteva uleiuri din această listă bogată, ȋn funcţie de ce doriți sau aveți la dispoziție.

Dacă totuşi te-au ȋnţepat ţânţarii pe tine sau pe copii, Copaiba este o altă variantă de a reduce inflamaţia şi a calma ciupiturile. Uleiurile esenţiale de mentă şi de lavandă sunt şi ele utile pentru a reducere inflamaţia după ciupiturile de ţânţari. Aplică direct, fără diluţie 1-2 picături de câteva ori pe zi local, pe ȋnţepătură.

De asemenea, sunt câteva extracte vegetale cu efect repelent dintre care cele folosite de mine sunt uleiul de neem şi apa de hamamelis (Witch Hazel).

Uleiul de neem provine dintr-un copac cu proprietăți vindecătoare remarcabile, numit în medicina Ayurvedică “farmacia satului”. Conține substanța activă azadirachtină, cunoscută ca fiind insecticidă. Planta este de asemenea antiseptică, antifungică și antivirală (motiv pentru care e foarte bun uleiul și pentru calmarea mușcăturilor de insecte).

Apa de hamamelis este cunoscută pentru efectul tonic, astringent şi purifiant, poate fi potrivită pentru ȋngrijirea tenului mixt sau gras. Pentru că favorizează microcirculaţia, apa de hamamelis este utilă ȋn cazul tenurilor cuperozice sau pentru ameliorarea problemelor legate de insuficienţe venoase.
Hamamelisul (Witch Hazel sau “nucul vrăjitoarelor”) este un arbust răspândit ȋn pădurile din America de Nord şi Canada, foarte rezistent la temperaturi scăzute. Ȋn zilele noastre o serie de remedii au la bază extract de hamamelis, recunoscut de Farmacopeea Europeană pentru aplicaţii ȋn cazul insuficienţelor venoase, flebite, hemoroizi ori diverse alte afecţiuni dermatologice.

Atât vara trecuta cât şi vara aceasta, eu am ales să fac câteva combinaţii de uleiuri esenţiale pentru a ţine ţânţarii la distanţă cât mai natural posibil. Şi pentru că există mai multe combinaţii pe care le-am găsit, le voi prezenta aici pe cele folosite de mine şi de care mă declar mulţumită. Am avut ȋn vedere şi faptul că printre ingredientele soluţiei repelente pe care Young Living o distribuie ȋn SUA conţine uleiuri esenţiale de Citronella, Lemongrass, Rosemary, Geranium, Spearmint, Thyme şi Clove.

Practic, ȋntr-o bază de extract vegetal sau apă distilată, poţi folosi 50-70 de picături din câteva uleiuri esenţiale listate mai sus, până obţii o aromă dorită. Cu cât foloseşti mai multe uleiuri esenţiale, cu atât spray-ul tău va fi mai eficient.

Reţeta 1

Ȋntr-o sticluţă goală de 15 ml, la care se va aplica roll-on cu capac negru, se folosesc: 

  • 20 picături de ulei esenţial Citronella
  • 15 picături de ulei esenţial Purification
  • 15 picături de ulei esenţial Peppermint
  • 10 picături de ulei esenţial Lavender
  • 10 picături de ulei esenţial Thyme sau Basil
  • 10 ml ulei de neem ȋn completare

Se amestecă bine şi se aplică pe piele, pe corp.

Reţeta 2

Pentru o sticlă cu pulverizator de 250 ml se folosesc:

  • 200 ml apă de Hamamelis
  • 15 picături de ulei esenţial Citronella
  • 15 picături de ulei esenţial Lemongrass
  • 10 picături de ulei esenţial Peppermint
  • 10 picături de ulei esenţial Thieves
  • 10 picături de ulei esenţial Tea Tree
  • 10 picături de ulei esenţial Geranium

Varianta aceasta de spray este foarte utilă pentru că se poate pulverize atât pe corp cât si pe haine. Atenţie ȋnsă, nu daţi ȋn zona ochilor sau a nasului, a gurii! Având uleiuri esenţiale puternice precum Peppermint sau Thieves, vă pot ustura ochii dacă intră ȋn contact cu acestea, chiar diluate.

Pentru inspiraţie, poţi folosi ȋn spray-ul tău anti-ţânţari şi alte combinaţii, ca de exemplu:

  • 10 picături de Lemongrass + 10 picături de Eucalyptus + 5 picături de Tea Tree + 5 picături de Basil
  • 25 picături de Lavender + 25 picături de Peppermint
  • 10 picături de Eucalyptus + 10 picături de Vetiver + 10 picături de Basil
  • 10 picături de Thieves + 10 picături de Purification + 5 picături de Citronella + 5 picături de Lavender + 5 picături de Peppermint
  • 20 picături de Purification + 10 picături de Citronella + 10 picături de Lavender + 10 picături de Peppermint + 5 picături de Rosemary + 5 picături de Cedarwood

Poate fi puţin descurajator când vezi atât de multe uleiuri esenţiale. Poţi folosi pentru ȋnceput două sau trei uleiuri esenţiale, din cele pe care le ai ȋn casă, iar ulterior să cumperi din cele care sunt mai eficiente. Eu nu aş vrea să rămân vara fără Purification şi Citronella, de exemplu. Oricum, folosind o soluție făcută la domiciliu, știi exact ce este în ea și o poţi pulveriza şi reaplica în funcție de necesități pe parcursul zilei.

Fiind o metodă naturală de respingere a insectelor, uleiurile esenţiale sunt sigure, dar sunt mai puţin eficiente decât spray-urile ce conţin DEET, deci va trebui să le pulverizezi din nou după câteva ore. Ȋnsă uleiurile esenţiale sunt nu numai sigure, ci au și un miros plăcut care nu irită corpul. Din contră te vei bucura de proprietăţile lor terapeutice.

Nu ȋn ultimul rând am găsit şi câteva idei, unele chiar hazlii, pentru a evita înțepăturile țanțarilor:

  • Să stăm în casă după lăsarea serii și la răsăritul soarelui pe cât posibil.
  • Să punem plase pentru țânțari la geamuri
  • Să purtăm bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi
  • Sa alegem haine de culori deschise, pentru ca cele închise la culoare atrag tantarii
  • Transpirația atrage țânțarii
  • Sportul crește temperatura corpului, provoacă secreția de transpirație și de acid lactic (toate trei aspectele atrag țânțarii), așa că ar fi mai bine vara să nu dați o tură de jogging seara.
  • Țânțarii sunt atrași de dioxid de carbon și de acid lactic.
  • Dacă mâncăm banane suntem mai apetisanți pentru țânțari.
  • Dacă plantăm anumite flori în jurul casei și al grădinii, insectele ne vor ocoli. Renumite pentru această calitate sunt crăițele și gălbenelele, dar și mușcatele, rozmarinul, menta și roinița.
  • Să eliminăm orice apă stătătoare din zonă, orice mică baltă.
  • Insectele sunt atrase de parfumuri, inclusiv de cele de balsam de rufe din hainele purtate. Așa că limitați parfumul, balsamurile și fixativul, gelul sau ceara de păr.
  • Un supliment de vitamina B1 ne face sângele neatractiv pentru țânțari.
  • Dacă luăm o lingură de oțet zilnic nu le place țânțarilor sângele nostru.
  • Țânțarii sunt mai atrași de femei, dar și de toți oamenii ce consumă bere. Preferă părul blond. J
  • Luna plină crește activitatea țânțarilor cu 500%. Așadar măcar atunci am putea evita să stăm afară.
  • Becurile incandescente și fluorescente atrag țânțarii pentru că emit unde în spectrul UV. Becurile LED nu atrag insecte.
  • Insectelor nu le place dacă mâncăm usturoi.
  • O altă soluție ar fi să ne luăm o broască sau un liliac, pentru ca acestea vor avea grija să nu mai avem țânțari.  Mai greu e când pleci de acasă pentru că e mai greu să le poţi lua cu tine! J

Oricum sunt convinsă că ne putem bucura de vară fără amintirea neplacută a țânțarilor sau fără efectele nedorite ale sustanţelor repelente obişnuite din magazine. Important este să analizăm alternativele, să alegem ȋn cunoştinţă de cauză si să facem un mic efort pentru a găsi cele mai naturale soluţii posibile de ȋndepărtare a ţânţarilor.

Pentru a comanda uleiuri esenţiale pure, de cea mai înaltă calitate (cu grad terapeutic) şi pentru a beneficia de preţuri cu 24% reducere, creează-ţi astăzi un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) şi foloseşte ID-ul 10416169 la Sponsor şi Enroller, accesând link-ul:

După înscrierea ca membru Young Living, este foarte simplu şi uşor să comanzi, iar uleiurile vin în câteva zile la tine acasă. Explorează catalogul online şi vezi ce te atrage.

Îţi urez să experimentezi esenţele naturii în viaţa ta şi să te bucuri de sănătatea pe care uleiurile ne ajută să o păstrăm într-un mod natural!