Uleiul esenţial de portocală

Orange Essential Oil

Știm cu toţi că portocalele (în latină: Citrus sinensis) sunt o sursă bogată de vitamina C, un agent puternic pentru întărirea sistemului imunitar al organismului. Totodată portocalele au proprietăţi tonice, iar consumul lor duce la creșterea nivelului de energie.

Portocalul se întâlneşte în mod obișnuit în regiunile tropicale și subtropicale, fiind în prezent cel mai cultivat copac din lume. Portocalele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe citrice care conțin numeroşi fitonutrienți. Combinația tuturor acestor fitonutrienți (cum ar fi hesperetin, naringenin, antociani și acizi hidroxicinamici) sunt motivul pentru care portocalele au niveluri ridicate de vitamina C și proprietăți antioxidante.

Se spune că Christopher Columb a purtat cu el semințe de portocale în lunga sa călătorie spre America, iar exploratorul spaniol Ponce de Leon a introdus portocalele în Florida în anul 1513. Pentru vechii chinezi, acest fruct citric era simbolul fericirii și al prosperității, de aceea era oferit în dar la începutul anului. Portocalele erau folosite și ca talismane de către războinicii care se îndreptau spre Ţara Sfântă.

Totusi, nu doar sucul de portocale are proprietăţi benefice pentru organismul nostru. De câte ori ai curăţat de coajă o portocală şi ai observat cantitatea mică de ulei care se scurge atunci când este tăiată portocala sau când răzuieşti coaja exterioară? Gustul puternic și aroma proaspătă şi dulce, răcoritoare şi gingaşă, care provine de la acest ulei, sunt exact ceea ce este concentrat în uleiul esențial de portocale.  Aceasta este puterea aromoterapiei!  Portocala este bine cunoscută pentru că aduce bună dispoziție, stimulează imunitatea, are proprietăți antibacteriene și de curățare. Dar uleiul esenţial de portocale este mai mult de atât, pentru că ceea ce este conținut în suc este de asemenea conținut în ulei – doar că mai concentrat!

Uleiul esențial de portocale (Orange Essential Oil) provine din coaja exterioară a portocalei şi este foarte căutat de secole datorită efectelor sale de stimulare a imunității. S-a demonstrat ştiinţific că proprietățile terapeutice ale portocalei se regăsesc în special în coajă.

Uleiul esențial de portocală a fost un remediu popular în medicina populară din zona mediteraneană, Orientul Mijlociu, India și China pentru sute, dacă nu chiar mii de ani, ca o metodă naturală pentru îmbunătățirea funcției imunitare și combaterea diferitelor afecțiuni, pentru ritualurile de curățare și purificare. De asemenea, oamenii au folosit-o pentru digestie îmbunătăţită, probleme de piele, curăţare, depresie şi chiar pentru calităţile sale afrodisiace. De-a lungul istoriei, uleiul esențial de portocală a fost utilizat pentru a trata afecţiuni foarte răspândite, printre care: digestie slabă, oboseală cronică, depresie, infecții orale și cutanate, răceli, gripă și libido scăzut.

Formula puternică de ingrediente active din uleiul esențial de portocale este responsabilă pentru abilitățile sale de vindecare. Conținutul de substanțe fitochimice (chimice vegetale naturale) din uleiul esențial de portocale este destul de impresionant. Un studiu egiptean a găsit peste 200 de substanțe fitochimice din coaja, frunzele și florile de Citrus sinensis. Cele mai proeminente ingrediente active din uleiul esențial de portocale sunt d-limonenul (aproximativ 85-96%) și mirien (0,5-3%). Portocalele mai conțin, de asemenea, alfa-pinen, citronelal, geraniol, linalool și neral.

Limonenul este considerat mai ales un puternic antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi ce pot duce la inflamatii şi diverse boli. D-limonenul din uleiul esențial de portocală, este o monoterpenă care are o activitate chimio-preventivă puternică, deoarece s-a demonstrat că reduce creșterea tumorilor în multe studii pe animale. Cercetările sugerează că monoterpenii blochează cancerele mamare, ale pielii, ficatului, plămânilor, pancreasului și stomacului. Capacitatea de combatere a carcinogenezei este datorată inducerii enzimelor metabolizatoare carcinogene de fază II, care au ca rezultat detoxifierea carcinogenă.

Pentru producerea uleiului esenţial de portocale, extras prin presare la rece (mecanică) a cojilor de portocală,  Young Living recolteză portocale organice din SUA, Africa de Sud, Italia şi China. Uleiul esenţial de portocale are capacitatea de absorbție a radicalilor liberi (ORAC – Oxigen Radical Absorbance Capacity) de 1,890 μTE / 100g, unde TE reprezintă echivalentul Trolox în micromoli pe 100g (Trolox este unitatea de măsură pentru capacitatea  antioxidantă sau cantitatea de antioxidanți pe care îi conține o plantă).

Spre deosebire de alte citrice, portocalele nu continuă să se coacă după ce au fost culese. Fructele trebuie să fie recoltate exact la momentul potrivit pentru a obține un randament maxim de ulei esențial, iar Young Living verifică acest lucru pentru a obţine un ulei esenţial 100% pur, cu calităţi terapeutice înalte.

Proprietăţi

Uleiul esenţial de portocale are importante beneficii pentru sănătate, fiind considerat un antidepresiv eficient, antiseptic, antispasmodic, afrodisiac, deodorant, stimulant digestiv, dezinfectant. Potrivit cercetărilor, uleiul esenţial de portocale combate tumorilor canceroase, îmbunătățește circulația, distruge bacteriile și agenții patogeni, reduce ridurile, ajută tenul, ameliorează anxietatea, scade tensiunea.

Există sute de studii de cercetare care confirmă potențialul uleiului esenţial de portocale de combatere a cancerului, datorită concentraţiei sale ridicate de d-limonen si de constituenți activi. Toate aceste substanțe fitochimice protejează ADN-ul și celulele de deteriorare, iar printre ele se afla şi polimetoxiflavonele hidroxilate (PMF), o clasă de noi compuși antioxidanți flavonoizi, găsiți în principal în citrice.

Un studiu din 1984, efectuat pe șobolani hrăniți cu o doză mare de d-limonen, a constatat că au avut o reducere de 72% a tumorilor mamare. De la acest studiu din 1984, au fost efectuate studii de peste trei decenii, care indică faptul că d-limonenul este eficace împotriva mai multor rânduri de celule canceroase de sân. Un studiu american din 2014, care a implicat 43 de femei cu cancerul de sân şi tumori operabile, a examinat rolul d-limonenului dietetic înainte de îndepărtarea chirurgicală a tumorilor. Femeilor li s-au administrat zilnic 2 grame de d-limonen timp de 2 până la 6 săptămâni înainte de operație. Cercetătorii au descoperit că d-limonenul a avut o gamă largă de acțiuni împotriva cancerului.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition Molecular and Food Research (Jurnalul de Nutriție Moleculară și Cercetare a Alimentelor) din 2010, uleiul de portocale poate ajuta în mod eficient să oprească proliferarea celulelor umane de cancer pulmonar și de colon. Acest lucru se datorează fitochimicalelor conţinute în coaja de portocală (in special al PMF-urilor) care sunt asociate cu proteine ​​modulare de semnalizare.

S-a descoperit că d-limonenul inhibă creșterea celulelor cancerigene pancreatice. Un studiu raportat în 2015 în Molecular Pharmacology de către oamenii de știință americani a examinat eficacitatea terapiei genice în depășirea cancerului pancreatic, una dintre cele mai mortale forme de cancer. Ei investighează MDA-7 / IL-24, un supresor tumoral, care, atunci când este introdus în celulele canceroase, încurajează un răspuns imunitar anti-canceros. Oamenii de știință au întâmpinat probleme cu substanţele transportatoare şi s-au gândit să apeleze la d-limonene pentru ajutor. S-a constatat că este o strategie de transportare eficientă și netoxică.

Într-un alt studiu realizat de Jurnalul Indian de Biologie Experimentală, uleiul esențial de portocale a arătat capacitatea de a suprima creșterea tumorală deoarece sporește funcțiile de detoxifiere a ficatului și întinerirea celulară. Administrarea uleiului esenţial de portocale a determinat scăderea greutății hepatice, creșterea complexelor joncțiunii gap-ului intercelular și îmbunătățirea densității și polarității celulare în comparație cu grupul martor.

Un studiu indian din 2010 a constatat că uleiul esențial de portocala este o substanță anti-fungică puternică și netoxică, care inhibă complet aflatoxina B1, o substanță toxică și provocatoare de cancer determinată de mucegai. Un alt studiu de cercetare raportat în 1996 a investigat 10 uleiuri esențiale diferite, printre care şi pe cel de portocală, împotriva a 12 tulpini fungice. Cercetatorii au descoperit că uleiul esenţial de portocală este eficient împotriva celor 12 tulpini fungice.

Datorită d-limonenului, care este un apărător puternic împotriva stresului oxidativ, uleiul esenţial de portocale întărește sistemul imunitar, fiind un antioxidant puternic care combate radicalii liberi ce subminează sănătatea pe atât de multe niveluri. Creşterea absorbţiei de vitamina C ajută la procesul de detoxifiere a organismului şi toate acestea duc la un sistem imunitar mai puternic.

O serie de studii din India, raportate în 2003, au constatat că soarecii care au avut în hrana lor d-limonenele, au avut un număr crescut de celule albe în sânge (importante pentru susţinerea unui sistem imunitar puternic).

Un mic studiu uman, raportat de cercetătorii japonezi în 2008, a constatat că o excursie de trei zile în pădure a avut efecte profunde asupra sistemului imunitar al subiecților de test. Acestia au mers pe jos timp de 2 până la 4 ore pe zi și au inspirat alfa-pinen, beta-pinen și limonen, toate produsele fitochimice prezente în pădurile de conifere, dar și în uleiul esenţial de portocale. Această activitate a dus la creșterea numărului și a acțiunii celulelor Natural Killer (NK sau ucigașe) și a nivelurilor de proteine ​​anti-cancer. Celulele NK reprezintă o parte vitală a unui sistem imunitar sănătos. Cercetarea a arătat că efectele mersului pe jos prin pădure a subiecţilor studiului s-au menţinut până la șapte zile după călătorie. Această cercetare demonstrează cu ușurință că doar inhalarea unui ulei esențial poate avea efecte pozitive substanțiale asupra sistemului imunitar.

Există o multitudine de studii care atestă natura antibacteriană puternică a uleiului esenţial de portocale și capacitatea sa de a lupta împotriva bolilor infecțioase. În 1996, cercetătorii indieni au investigat efectele a 10 uleiuri esențiale (printre care şi uleiul esenţial de portocale) împotriva a 22 de tulpini de bacterii, gram-pozitive și gram-negative. Uleiul esențial de portocale a fost eficient împotriva tuturor celor 22 de tulpini de bacterii.

Uleiul esențial de portocale a demonstrat că împiedică proliferarea bacteriilor E. coli într-un studiu publicat în 2009 în Jurnalul Internațional al Tehnologiei Alimentației și Științei. E. coli, un tip periculos de bacterii prezente în alimente contaminate cum ar fi unele legume și carne, poate provoca reacții grave atunci când este ingerat, inclusiv insuficiență renală și posibil moarte. Un alt studiu din 2008, publicat în Journal of Food Science, a constatat că uleiul esențial de portocală poate inhiba răspândirea bacteriilor de salmonella deoarece conține compuși antimicrobieni puternici, în special terpene. Salmonella este capabilă să provoace reacții gastro-intestinale, febră și alte reacții secundare.

Un studiu american din 2016, care a investigat efectele uleiului esenţial de portocale asupra mastitei bovine cauzate de Staphylococcus aureus (stafilococ auriu), a constatat că linalool-ul din uleiul esenţial de portocale a inhibat efectiv această tulpină. Un studiu pakistanez din 2015 privind produsele fitochimice derivate din coaja de portocale le-a descoperit ca fiind inhibitori puternici ai 11 tulpini bacteriene diferite, incluzând Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Typhimurium și Escherichia coli.

De asemenea, uleiul de portocale poate fi folosit la nivel cutanat pentru prevenirea infecţiilor bacteriene. Dacă ai o mică zgârietură sau tăietură, spală bine zona respectivă cu apă şi săpun, apoi aplică un strat de ulei şi masează zona, pentru a îndepărta bacteriile ce ţi-ar putea crea probleme. Efectele dezinfectante ale acestui ulei esenţial te vor feri de multe probleme pentru că opreşte dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii şi are rol calmant. Poate fi folosit şi pentru tratarea efectelor adverse ale antibioticelor sau pentru tratarea intoxicaţiilor. Este un bun antiinflamator și te scapă de durerile asociate nevralgiilor sau răcelilor.

Efectele antiinflamatorii puternice ale uleiului esențial de portocală au fost studiate în ceea ce privește efectele sale pentru combaterea durerii, infecției și bolilor pulmonare obstructive cronice. De fapt, dintre cele mai populare uleiuri anti-inflamatorii, inclusiv uleiul esențial de lămâie, pin și eucalipt, uleiul esențial de portocale a arătat cea mai mare reducere a inflamației. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu publicat în 2009 în Jurnalul European de Cercetări Medicale care a investigat potențialul antioxidant al diferitelor uleiuri esențiale. Uleiul esential de portocale are efecte antiinflamatoare atât la interior, cât şi exterior. Aşadar, acesta calmează inflamaţiile din organism, dar şi pe cele apărute la nivelul pielii.

Un studiu francez din 2015 pe șobolani cu colită a constatat că d-limonenul are proprietăți antiinflamatorii și a lucrat ca și ibuprofenul. Același studiu a investigat, de asemenea, efectele d-limonenului asupra persoanelor în vârstă. Cercetătorii au remarcat că d-limonenul demonstrează într-adevăr efecte antiinflamatorii semnificative atât in vivo, cât și in vitro.

Un studiu realizat de cercetători portughezi în 2015 a constatat că myrcene (o altă componentă a uleiului de portocale) are avantaje antiinflamatorii și alte beneficii în cazul osteoartritei. Cercetatorii au declarat ca myrcene a avut capacitatea de a opri sau, cel putin, de a încetini distrugerea cartilajului şi progresia osteoartritei. Dacă suferi de dureri musculare, osoase sau articulare, uleiul esențial de portocale te poate ajuta să scapi de inflamații, făcându-l un remediu natural pentru durerile osoase și articulare. Uleiul esențial de portocale promovează o dispoziție mai pozitivă, care este utilă pentru creșterea toleranței la durere și pentru a te ajuta să obții un somn mai bun.

Uleiul esenţial de portocale relaxează muşchii şi previne spasmele musculare, care pot declanşa diferite probleme precum tusea, convulsiile, crampele musculare sau diareea. Uleiul de portocale are abilitatea de a reduce spasmele musculare prin furnizarea de megadoze de electroliţi şi bioflavonoizi citrici care amplifică circulaţia în sistemul muscular. Acest proces elimină deşeurile metabolice care irită sistemul neuromuscular şi declanşează atacurile spasmodice. Crampele musculare îşi găsesc remediul în uleiul esenţial de portocale, prin aplicarea de comprese calde.

În 2007, cercetătorii brazilieni au examinat rolul d-limonenului pentru ameliorarea durerii. Nociceptorii sunt neuroni senzoriali în sistemul nervos periferic care ne avertizează asupra stimulilor potențiali dăunători, cum ar fi căldură, presiune etc. Oamenii de știință au descoperit că d-limonenul inhibă semnificativ nociceptorii, similar cu un analgezic. În 2016, oamenii de știință japonezi au făcut descoperiri similare, observând că d-limonenul a avut efecte inhibitoare asupra nociceptorilor atunci când a fost administrat sistemic.

Uleiul esențial de portocale este un remediu natural pentru hipertensiunea arterială, fiind capabil să îmbunătățească fluxul sanguin și să lupte împotriva hipertensiunii arteriale, unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă.

Cercetătorii japonezi au examinat în 1986 proprietățile hipotensive (reducerea tensiunii arteriale) ale flavonoizilor extrași din coaja de portocală. Cercetătorii au descoperit că acești compuși (prezenţi în cantitate mare în uleiul esenţial de portocale) au avut într-adevăr un efect de reducere a tensiunii arteriale asupra șobolanilor pe care i-au studiat.

Un studiu realizat de cercetătorii britanici, australieni și indieni din 2014 a constatat că naringin (un flavonoid din citrice) a avut calități antihipertensive și cardioprotectoare. Într-adevăr, un studiu din Pakistan din 2016 privind șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în colesterol, precum și cu suc de portocale și grapefruit, timp de opt săptămâni a arătat rezultate interesante. Șobolanii care au primit sucul de citrice au avut o reducere semnificativă a nivelurilor trigliceridelor și colesterolului. Un studiu american anterioar, lansat în 2010, a constatat că persoanele care au consumat suc de portocale şi mese bogate în grăsimi și carbohidrați au neutralizat efectele pro-inflamatorii ale grăsimilor şi carbohidraţilor.

Datorită abilităților sale de sinteză a sângelui, uleiul esenţial de portocale are proprietăţi afrodisiace (eficient pentru ameliorarea libidoului scăzut şi în tratarea problemelor erectile), dar are şi rol în reducerea durerilor de cap și scăderea simptomelor legate de simptomelor premenstruale (SPM).

Și pielea ta are de câştigat de pe urma folosirii uleiului de portocale, care conţine forme concentrate de bioflavonoizi citrici, cunoscuţi ca vitamina P. Aceasta vitamină îmbunătăţeşte microcirculaţia în capilarele profunde şi amplifică oxigenarea ţesuturilor, aspect care ajută corpul să răspundă la stres şi să se recupereze mai eficient după exerciţii fizice. Aceasta funcţie de amplificare a circulaţiei îl face deosebit de folositor pentru favorizarea sănătăţii pielii. Este cunoscut faptul că uleiul esenţial de portocale ajută la curăţarea pielii, la înlăturarea celulelor moarte şi la reducerea ridurilor. Alte beneficii includ sporirea strălucirii tenurilor pale, terne şi amplificarea calităţii şi netezimii pielii.

Pentru că uleiul de portocale este antiinflamator, antioxidant și antibacterian, este deosebit de bun pentru piele. De la adolescenți cu acnee la pielea uscată, îmbătrânită, portocala are un rol de jucat: ajută la eradicarea bacteriilor, stimulează colagenul, reduce ridurile pielii și protejează împotriva deteriorării UV. Amestecă o picătură de ulei de portocale cu gel organic de aloe vera și aplică pe coşuri, pete și riduri, având grijă să eviți ochii.

Citricele sunt cunoscute pentru că oferă un nivel ridicat de vitamina C care ajută la protejarea și vindecarea pielii. Uleiul esențial de portocale este de asemenea foarte benefic pentru combaterea semnelor de îmbătrânire precum ridurile și petele întunecate, deoarece promovează producția de colagen. Datorită puterii sale antioxidante, acesta încetinește rata de afectare a pielii expusă la lumina UV, poluare și toxicitate.

Un studiu japonez 2016 a examinat polimeoxiflavonele (PMF) extrase din coaja de portocale și efectele lor anti-îmbătrânire. Ei au descoperit că PMF-urile suprimă expresia anumitor enzime din piele care duc la ridurile pielii când pielea este expusă la lumina UVB. Cercetătorii au declarat că PMF-urile din uleiul de portocale ar putea oferi o protecţie utilă împotriva afectării pielii cauzate de lumina ultraviolet sau la ameliorarea afectării pielii. În plus, un studiu francez din 2014 privind șoarecii a constatat că d-limonenul și alcoolul perililic (un produs secundar al d-limonenului) au avut proprietăți remarcabile de vindecare a rănilor, au îmbunătățit regenerarea tisulară și au avut efecte antiinflamatorii.

Uleiul esenţial de portocale ucide bacteriile de la nivelul pielii şi trateaza acneea, dar are efect şi în îndepărtarea celulitei. Pentru a scăpa de celulită cu ajutorul uleiului de portocale, masează-ţi intens pielea cu acest ulei seara, după ce faci un duş fierbinte. Masajul trebuie să fie făcut cu mişcări circulare şi viguroase, pentru a stimula circulaţia sanguină din zona respectivă, dar şi pentru a facilita pătrunderea uleiului în piele.

Uleiul esenţial de portocale ajută digestia în mai multe moduri. Deoarece este un antiinflamator puternic, natural, poate ușura simptomele bolii inflamatorii intestinale, colită ulcerativă și boala Crohn. De asemenea, uleiul esenţial de portocale are calități de relaxare musculară. Acesta îmbunătățește circulația, promovează o digestie mai bună și ușurează constipația. În plus, uleiul de portocale acționează ca un diuretic ușor, mărind producția de urină și ajutând la detoxifiere. Prin acțiunea sa în stimularea sistemului limfatic, uleiul de portocală ajută la extragerea toxinelor din organism, ceea ce promovează și o mai bună digestie. Combină uleiul esențial de portocale cu ulei esențial de mentă și un ulei de diluţie și freacă pe abdomen pentru a calma crampele abdominale.

Uleiul esențial de portocală este de asemenea carminativ, adică ajută la înlăturarea gazului din intestine. Bioflavonoizii citrici din portocală ajută la relaxarea peretelui abdominal pentru a îmbunătăți digestia și a ajuta la eliminarea gazului.

Ca un agent anti-inflamator, relaxant și de stimulare a circulației, uleiul esențial de portocale poate promova o digestie mai bună și poate ușura crampele sau constipația. Îmbunătățește detoxifierea dacă este ingerat, deoarece acționează ca un diuretic ușor, care mărește producția de urină și previne balonarea. Deoarece stimulează sistemul limfatic, ficatul, rinichii și vezica urinară, ajută la extragerea toxinelor, excesului de sodiu și a deșeurilor din tractul digestiv.

Uleiul esențial de portocale are efecte calmante asupra sistemului nervos uman, fiind dovedide efectele sale înălțătoare și tranchilizante. Aromaterapeuții și practicienii din domeniul sănătății naturale au folosit de-a lungul secolelor ulei esențial de portocale ca un tranchilizant ușor și antidepresiv. Deoarece are proprietăți anxiolitice și reduce simptomele legate de anxietate. Mai puțin de cinci minute de expunere la uleiul esențial de portocale poate spori motivația, relaxarea și claritatea.

Cercetarea publicată în 2013 în Advanced Biomedical Research pe 30 de copii, cu vârste cuprinse între 6-9 ani, pe cale de a suferi două proceduri stomatologice, a avut rezultate interesante. Fiecare copil a primit tratamente de aromoterapie cu portocale într-o singură sesiune și fără aromoterapie în timpul celei de-a doua vizite. Ei au descoperit că la primirea aromoterapiei, copiii au avut un nivel redus de cortizol și rate de impuls, ceea ce a dus la scăderea anxietătii. Studiile ulterioare lansate în 2014 pe 56 de adulți au avut rezultate similare. Adulții urmau să fie supuși unei intervenții chirurgicale dentare și aveau un nivel moderat sau ridicat de anxietate. Ei au descoperit că inhalarea de ulei esențial de portocala a redus anxietatea la acești subiecți.

Difuzarea uleiului esențial de portocale în casa ta sau inhalarea directă îţi poate ridica starea de spirit și aduce relaxare. Uleiul esențial de portocale are un efect direct asupra sistemului olfactiv al creierului care transmite repede răspunsurile emoţionale. Este un ulei esențial extraordinar pentru echilibrarea hormonilor, deoarece poate ajuta la oprirea reacțiilor cauzate de hormonii de stres, cum ar fi cortizolul. Cercetările arată că uleiul de portocale este atât „înălțător”, cât și „calmant”. Spre deosebire de sedativele sintetice, uleiul esențial de portocale nu are efecte adverse și te ajută să te echilibrezi într-o manieră naturală.

Un studiu japonez raportat în 1995 la 12 pacienți depresivi a avut rezultate impresionante, aromaterapia cu citrice fiind destul de eficientă, iar dozele de antidepresive necesare pentru tratamentul depresiei au putut fi reduse semnificativ. Uleiul esențial de portocale stimulează sistemul nervos autonom, normalizează nivelele hormonale neuroendocrine și funcția imună.

Utilizarea sistematică a uleiului esențial de portocală sub forma de masaj poate vindeca probleme precum: frigiditatea, probleme de erecție, pierderea interesului pentru sex și scăderea libidoului.

Deoarece uleiul esențial de portocale are capacitatea de a lupta împotriva creșterii microbiene, poate proteja dinții și gingiile de infecții. De asemenea, a fost folosit pentru a ușura durerea de gât când a fost combinat cu apă și sare. Poți să-l utilizezi pentru a reduce rănile lacrimale și ulcerațiile. Medicii stomatologi încurajează folosirea uleiului esential de portocale pentru albirea dintilor, dar și pentru albirea lucrărilor dentare. Pentru efecte uimitoare, folosește ulei de portocale în combinație cu bicarbonat de sodiu. Pe perioada sarcinii ori la persoanele cu gingii sensibile, uleiul de portocale trebuie aplicat cu mare grijă, pentru a nu atinge gingiile, ci doar suprafața dintelui. Uleiul de portocale poate fi folosit și pe post de apă de gură, dacă este diluat în apă, pentru eliminarea bacteriilor și pentru o respirație proaspătă.

Un studiu japonez din 2009 a dovedit că aromaterapia pe bază de ulei esențial de portocale este eficientă în îmbunătățirea funcțiilor cognitive la bolnavii de Alzheimer. Un studiu din 2012, raportat în Journal of Medicinal Food, a constatat că sucurile de citrice au inhibat o enzimă numită acetilcolinesterază. Această enzimă este implicată în defalcarea neurotransmițătorului acetilcolină, cerută de creier pentru multe funcții diferite – memorie inclusă. Oamenii de stiință au observat că inhibarea enzimei care descompune acetilcolina ajută la ameliorarea unora dintre simptomele pacienților cu Alzheimer. Mai multe medicamente create pentru pacienții cu Alzheimer fac exact acest lucru.

Uleiul de portocale are efecte diuretice, elimină toxinele din organism, stimulând activitatea renală. Acidul uric, sarea în exces, dar şi alte toxine sunt eliminate eficient din organism prin urinare.

Uleiul de portocale este folosit pe scară largă de către fermierii ecologici pentru a combate furnicile, fiind o metoda non-toxică de îndepărtare a dăunătorilor.

Cu un parfum bogat de citrice, uleiul esențial de portocală elevează spiritul și înviorează, susținând funcționarea optimă a sistemului imunitar, respirator, digestiv, circulator și epidermic. Împiedică procesele degenerative și mutațiile de la nivel celular.

Pentru că stimulează creativitatea, uleiul esențial de portocale este preferat de artiști.

Utilizări

Utilizările moderne pentru uleiul esențial de portocale abundă. Marea majoritate a uleiului esențial de portocale este folosit de industria alimentară, unde este utilizat în băuturi răcoritoare, sucuri și bomboane. Industria de îngrijire a pielii a descoperit beneficiile anti-îmbătrânire și utilizarea pe post de conservant natural. Uleiul de portocale este de asemenea utilizat pe scară largă în produsele de curățare și are proprietăți naturale antiseptice.

Pentru uz extern, ajută în caz de  iritabilitate, tensiune nervoasă fobie, neliniște, stres, depresie, neatenție, insomnie, hipertonie, afecțiuni inflamatoare cutanate, acnee, dermatită, perturbări de circulație sanguină, edeme, celulită.

Poate fi utilizat prin inhalare directă sau difuzare. Pune 4-5 picături  de Orange în diffuser sau inhalează direct din sticlă. Difuzat în aer ajută la crearea unei atmosfere ce favorizează destinderea, buna dispoziție şi relaxarea. Când copii își fac temele pune 2-3 picături de ulei de portocală în diffuser și ei se vor concentra mai bine la ce scriu și învață. Uleiul Orange are efect calmant și antioxidant.

Se diluează o parte de ulei esențial de portocală cu o parte de ulei vegetal. Se aplică 2-4 picături pe diverse părți ale corpului, în special pe punctele reflexogene/ Vita Flex.

Pentru uz intern, ajută în caz de tromboflebită, arteroscleroză, oboseală, insomnie, contracții, spasme musculare, suprasolicitare nervoasă, spasme cardiace, răceală, gripă, bronșite, stomatită, parodontoză, dereglari digestive, constipație, obezitate, diaree cronică, digestie dificilă, dispepsii.

Uleiul esențial de portocale poate fi adăugat într-o capsulă vegetală împreună cu ulei de diluție (V-6 sau alt ulei vegetal pur) sau poți pune o picătură într-un pahar cu suc natural, suc NingXia Red sau într-o cană cu ceai. Pune 2 picături de Orange+ într-o capsulă vegetală cu ulei de măsline pentru a omorî microorganismele patogene și ia de 3 ori pe zi.

Uleiul esențial de portocale din gama Plus (+) este destinat consumului intern, însă același ulei se găsește ambalat și în sticluțele destinate aromaterapiei și uzului extern. Deoarece FDA (Food and Drug Administration) și industria farmaceutică spun că nu poți să folosești același ulei în diffuser, în mâncare și pe tine, ei asociind uleiurile esențiale pentru uz intern cu suplimentele alimentare,  Gary Young, fondatorul Young Living, a creat ambalaje distincte pentru uleiurile esențiale ce pot fi folosite ca suplimente alimentare, destinate uzului intern.

Orange+ este excelent pentru prăjituri, în special în crema prăjiturilor pentru a nu fi ars la temperaturi înalte când îl bagi la cuptor. Atunci când îl pui în cremă sau în frișcă rămâi și cu aroma și cu valoarea terapeutică.

Orange+ dă un gust deosebit mierii de albine când te doare gâtul. Pune 1-2 picături într-o linguriță de lemn și amestecă bine.

Pentru energie, pune 1-2 picături de Orange+ în apă într-o sticlă de sticlă, borcan sau într-o cană de ceramică. Nu folosi recipiente de plastic, pentru că uleiul esențial mănâncă substanțele petrochimice. Dacă pui uleiul pe o frunză de-afară sau din casă, uleiul esențial doar intră în frunză fară să o afecteze, dar mănâncă uleiul esențial sub ochii tăi, însă dacă pui o picătură pe puțin poliester o să auzi și cum sfârâie plasticul.

Aplică 2-3 picături de Orange pe piele în combinație cu un pic de ulei V-6 de la Young Living sau ulei extravirgin de cocos, pentru a elimina celulita și a uniformiza pielea.

Îi poți spăla pe dinți pe cei mici cu o picătură de ulei de portocală. Astfel știi exact ce le dai și nu trebuie să te îngrijorezi dacă ei au înghițit uleiul. Dacă ai folosi pastă de dinți din comerț trebuie să îi tot încurajezi să scuipe pentru că nu vrei să înghită toate substanțele chimice din pasta de dinți.

Băile aromatice cu săruri care conțin ulei de portocale sunt eficiente în insomnie (poate fi combinat cu uleiul de lavandă), în excitație nervoasă și în celulită, având un efect reconfortant.

Uleiul de portocale purifică excelent tenul, înălbește petele pigmentare, regenerează celulele, ameliorează aspectul tenului. De aceea uleiul de portocale este adăugat în cremele cosmetice, balsamuri, loțiuni etc. Uleiul de portocale este perfect pentru tenul uscat.

Pentru a crea un produs de curățenie, adaugă 5-10 picături la 250ml apă și pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator.

Se combină foarte bine cu celelalte uleiuri esențiale de citrice sau cu cel de pin, scorțișoară, cuișoare. Uleiul esențial de portocale este unul din ingredientele amestecurilor de uleiuri esențiale Abundance, Awaken, Christmas Spirit, Citrus Fresh, Peace & Calming, Envision, Harmony, Inner Child, Lady Sclareol, Longevity, SARA și în balsamul de buze CinnaMint Lip Balm, pasta de dinți KidScents Toothpaste și capsulele Longevity.

Precauții

Nu aplica ulei esențial de portocale pe pielea care va fi expusă la soare sau raze UV în următoarele 24 de ore. Toate citricele sunt photosenzitive si nu trebuie să expui pielea la soare după aplicarea acestor uleiuri pe piele. Aceeași regulă se aplică și la uleiurile care au în amestecul lor ulei de citrice.

În ceea ce privește diluția, este o idee bună să utilizezi un ulei purtător/ de diluție (cum ar fi cel de migdale organice, măsline, nucă de cocos, cânepă) atunci când aplici uleiuri esențiale pe piele. Combină 1-2 picături de ulei esențial cu 1-3 lingurițe de ulei de purtător înainte de aplicarea pe piele.

Atunci când utilizezi uleiuri esențiale pentru îmbunătățirea sănătății, utilizează întotdeauna un ulei esențial de înaltă calitate. Este important să știi de unde vin uleiurile esențiale!

Pentru a comanda uleiuri esenţiale pure, de cea mai înaltă calitate (cu grad terapeutic) şi pentru a beneficia de preţuri cu 24% reducere, creează-ţi astăzi un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) şi foloseşte ID-ul meu 10416169 la Sponsor şi Enroller, accesând link-ul:

După înscrierea ca membru Young Living, este foarte simplu şi uşor să comanzi, iar uleiurile vin în câteva zile la tine acasă. Explorează catalogul online şi vezi ce te atrage.

Îţi urez să experimentezi esenţele naturii în viaţa ta şi să te bucuri de sănătatea pe care uleiurile ne ajută să o păstrăm într-un mod natural!