Uleiul esențial de lavandă

Lavender Essential Oil

Lavanda (Lavandula angustifolia), soiul cel mai răspândit și folosit pentru extragerea uleiului esențial pur, este cunoscută sub numele de “lavandă adevărată”.  Aceasta crește într-o tufă veșnic verde, ușor de cultivat, care produce mănunchiuri de flori înmiresmate și frumoase deasupra frunzelor gri-argintii.

În total există aproximativ 20 de soiuri de lavandă, dar doar 3 dintre ele sunt comercializate pe scară largă sub formă uleiului esențial. Pe lângă tipul “lavandula angustifolia”, mai există și “lavandula latifolia” (din care se extrage uleiul de levanțică sau lavandă sălbatică) și “lavandula x. intermedia” (din care se extrage uleiul esențial de lavandina). Acestea din urmă nu au același miros specific pe care lavandă adevărată îl are, ele având un miros mai picant, asemănându-se cu eucaliptul. Dau mai mult ulei esențial decât lavanda adevărată, dar nu pot fi folosite în scop terapeutic, fiind cel mai mult utilizate în săpunuri și alte produse de igienă, datorită proprietăților lor dezinfectante și antiinflamatoare.

Lavanda nu crește în sălbăticie cu usurință, iar pentru recolte bogate, lăstarii săi verzi se plantează separat. Pe lângă cea mai populară lavandă de culoare albastru-violet sau mov, mai există lavandă roz, albastru deschis și chiar albă.

Lavanda a fost utilizată de mai mult de 2500 de ani. Vechii perși, grecii și romanii au adăugat florile de lavandă în apa băii, pentru a ajuta la spălarea rufelor pentru a oferi un parfum plăcut și pentru purificarea pielii. De aici cuvântul ,,lavandă”, care provine din latinescul „lividus” (se referă la tenta albăstruie a plantei) și din „lavare”, care înseamnă „a spăla”.

Fenicienii, arabii și egiptenii utilizau lavanda ca parfum, dar și pentru mumificare – mumiile erau înfășurate în veșminte înmuiate în lavandă. În Grecia și Roma era utilizată ca leac cu multiple posibilități de folosire, în timp ce în Europa medievală și în timpul Renașterii era presărată pe lespezile castelului ca dezinfectant și deodorant natural. Lavanda a fost chiar utilizată în timpul Marii Ciume din Londra din sec. al XVII-lea. Oamenii se incingeau cu flori de lavandă, crezând că îi va proteja de Moartea Neagră.

Lavanda este o plantă originară din nordul Africii și din regiunile muntoase mediteraneene, crescând cel mai bine în habitatele însorite și pietroase.

                                               

Uleiul esențial de lavandă (în engleză: lavender essential oil) se numără printre cele mai populare din lume, fiind îndrăgit pentru textura sa fluidă și pentru mireasma florală unică, dulce, ierboasă și ușor lemnoasă, cu intensitate medie. Culoarea lui este cuprinsă între galben pal și galben verzui.

Young Living are plantații de lavandă (Lavandula angustifolia) în Franța (Provence) și în S.U.A. (Idaho și Utah). Uleiul esențial de lavandă este extras prin procesul de distilare din florile plantei. Este nevoie de aproximativ 2 metri pătrați de plante de lavandă pentru a obține o sticluță de 15 ml de ulei esențial.

Frecvența uleiului esențial pur de lavandă este de 118 MHz, iar capacitatea acestui ulei de absorbție a radicalilor liberi (ORAC – Oxigen Radical Absorbance Capacity) este de 360 µTE/100g, unde TE reprezintă echivalentul Trolox în micromoli pe 100g (Trolox este unitatea de măsură pentru capacitatea  antioxidantă sau cantitatea de antioxidanți pe care îi conține o plantă).

Cu o structură chimică complexă, având peste 150 de constituenți activi, uleiul esențial de lavandă este bogat în alcooli non-toxici, esteri, monoterpene, sesquiterpene, fenoli, aldehide, oxizi, chetone și lactone.

Uleiul esențial de lavandă este universal, fiind folosit în mod tradițional pentru echilibrarea organismului prin acțiunile și beneficiile lui multiple. Oricând ai un dubiu privind uleiul esențial pe care l-ai putea folosi, utilizează uleiul esențial de lavandă!

Beneficiile uleiului esențial de lavandă

Lavanda este denumită de unii cunoscători de uleiuri esențiale “cuțitul de luptă elvețian” printre uleiuri,  pentru că este extrem de versatilă. Uleiul de lavandă este cunoscut pentru proprietățile lui anti-inflamatorii, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene și antimicrobiene. Mai are și efecte antispasmodice, analgezice, detoxifiante, hipotensive și sedative.

În primul rând, uleiul esențial de lavandă poate fi inhalat sau difuzat în aer pentru  îmbunătățirea stării de spirit, anxietătii și a somnului. Puneți câteva picături de ulei esențial de lavandă pe un disc de bumbac sau o batistă pe care o țineți aproape, sau creați-vă un spray din ulei esențial de lavandă și apă și pulverizați pe cearceafuri și pernă pentru un somn liniștitor. Puteți de asemenea, să inhalați din sticlă, dar nu recomand asta deoarece uleiul se evaporă repede. Folosiți difuzoarele Young Living pentru o experiență de aromaterapie intensă.  Anxietatea combinată cu angoasa va fi foarte repede calmată dacă vă masați pieptul, spatele și picioarele cu un balsam compus din puțin ulei de migdală dulce și câteva picături de ulei esențial de lavandă sau de măghiran. Acest tratament relaxant se repetă în fiecare seară, înainte de culcare.

Un studiu comun canadian și iranian a comparat efectele unui medicament pentru depresie cu cele ale uleiului esențial de lavandă. Cercetătorii au descoperit că lavanda a fost mai eficientă decât medicamentul antidepresiv, fără niciun efect secundar dăunător, frecvent în cazul acestui tip de medicamente. Cercetătorii au concluzionat că uleiul de lavandă poate fi folosită ca auxiliar la medicamentele antidepresive sau folosit singur pentru ameliorarea simptomelor de depresie. Desigur, întreruperea oricărui tratament medicamentos nu trebuie făcută fără consultarea medicului.

După James Duke, botanist și autor al cărții The Green Pharmacy (“Farmacia Verde”), lavanda este un remediu foarte bun împotriva insomniei. El relatează situații în care spitale din Anglia au folosit uleiul esențial de lavandă în apa de baie a pacienților sau l-au pulverizat pe hainele de spital ale acestora, pentru a-i ajuta să doarmă.

Răsfață-te cu o experiență spa la tine acasă. Combină 120 g de sare pentru baie (sare de mină, de Himalaya sau sare Epsom) și 4 picături de ulei esențial de lavandă și adaugă-le în cada cu apă fierbinte.

Cercetătorii de la Universitatea din Miami au arătat că inhalarea uleiului esențial de levandă duce la creșterea undelor beta în creier, producând o relaxare mai profundă.

Folosit în masaje sau inhalat, uleiul esențial de lavandă poate ajuta la scăderea presiunii arteriale, oxigenarea organelor și îmbunătățirea sistemului imunitar. Pe viitor, această calitate poate ajuta organismul să lupte contra anumitor viruși. De xemplu, uleiul de lavandă îmbunătățeste circulatia sanguină, ajută la micșorarea nivelului de presiune sanguină ridicată și poate fi utilizat pentru hipertensiune.

Pentru migrene, frecționați coloana vertebrală, cu 15 picături de ulei esențial de lavandă și 3 picături de ulei esențial de mentă. Masajul se face de 2-3 ori pe zi.

Tot prin inhalare sau masaj local, uleiul esențial de lavandă poate ajuta în infecțiile tractului respirator și poate  îmbunătăți o digestie lentă, mai ales dacă se amestecă și cu câteva picături de ulei esențial de rozmarin. Uleiul de lavandă poate ajuta la alinarea problemelor respiratorii precum răcelile și gripa, infecțiile în gât, tusea, astmul, tusea convulsivă, congestionarea sinusurilor, bronșita, amigdalita și laringita. În caz de răceală, dureri de gât sau sinuzită, poti adauga 1-2 picături de ulei esențial pur de lavandă pe o bucățică de pâine sau într-o linguriță cu miere.

Pentru îmbunătățirea digestiei, simplul miros al uleiului de lavandă ajută la stimularea mobilității intestinului și stimulează producerea de bilă și sucuri gastrice, ceea ce ar putea ajuta la tratarea durerilor de stomac, a indigestiei, flatulenței, colicilor, vomei și diareei.

Folosirea uleiului esențial de lavandă stimulează producerea urinei, ceea ce ajută la restaurarea echilibrului hormonal, previne cistita (inflamarea vezicii urinare), alină crampele și alte tulburări urinare. Un studiu japonez, publicat în revista BioPsychoSocial Medicine a arătat că mirosul de lavandă, inspirat timp de 10 minute, are un efect semnificativ asupra sistemului nervos al femeilor care suferă de simptome premenstruale (PMS).

Oamenii de stiință de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, au descoperit că uleiul de lavandă este letal pentru tulpinile patogenice ale pielii cunoscute ca dermatofite, cât și pentru diferite specii de candida. Studiul, publicat în Jurnalul de Microbiologie Medicală, a găsit că uleiul de lavandă omoară fungii prin deteriorarea pereților lor celulari (un mecanism care poate să fie valabil și în cazul bacteriilor și virușilor). Partea cea mai bună este că acest ulei nu produce rezistență în timp, spre deosebire de antibiotice.

Folosiți ulei esențial pur de lavandă (și diluat) pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, precum eczemă, acnee, cicatrici, psoriazis, zona zoster și/sau riduri. Lavanda mai poate ajuta și la formarea țesuturilor cicatrizante, care ar putea fi esențiale în vindecarea rănilor, tăieturilor și arsurilor, la alinarea mușcăturilor de insecte și a mâncărimilor pielii. Este un anti-inflamator natural , deci ajută la reducerea mâncărimilor, umflăturilor și roșeții. Nu e indicat să aplicați ulei esențial nediluat direct pe piele decât în cazuri foarte rare, și nu pentru mult timp deoarece poate sensibiliza și usca pielea. Amestecați până la 6 picături de ulei esențial de lavandă în 10 ml de ulei vegetal și apoi aplicați pe pielea afectată de mai multe ori pe zi, până observați îmbunătățiri. Continuați pentru încă câteva zile cu aplicări ceva mai rare. Pielea se va închide frumos și mai repede decât în mod normal, în cazul arsurilor sau tăieturilor. La fel se întâmplă și cu cicatricile post acnee.

Aplicați ulei esențial de lavandă într-un amestec de ulei vegetal și aplicați pe scalp. Tineți masca cel puțin 1 oră într-un prosop cald sau cască de duș. Astfel puteți să mențineți scalpul curat și ferit de mătreață sau mâncărimi. Puteți de asemenea, să adăugați 15 – 25 picături în șamponul de zi cu zi. Lăsați șamponul să acționeze cel puțin 5 minute înainte de a-l spăla.

Tot pentru menținerea părului tău sănătos, uleiul esențial de lavandă ajută la omorârea păduchilor, ouălelor de păduchi și a altor insecte. Baza de Date Cuprinzătoare a Leacurilor Naturale/Natural Medicines Comprehensive Database (NMCB) spune că lavanda este posibil să aibă eficiență pentru tratarea alopeciei areata (boala autoimună ce se manifestă prin pierderea părului în diferite zone “spontane”), prin sporirea creșterii părului cu până la 44% chiar după doar șapte săptămâni de tratament. De exemplu, poți pregăti un amestec din câte 4 picături de ulei esențial de lavandă, cimbru, rozmarin și lemn de cedru în 3-4 linguri de ulei de cânepă presat la rece.

Lavanda conține cumarin și deci poate proteja împotriva efectelor razelor ultra violete (UV) ale soarelui și preveni îmbătrânirea prematură a pielii. Combinat cu ulei de jojoba sau de cocos, uleiul esențial de lavandă poate fi un amestec natural cu filtru UV pentru zilele de vară. Cu toate acestea, filtrul UV este destul de mic și nu poate face față expunerii prelungite la soare.

Sunt studii care atestă că eficacitatea uleiului esențial de lavandă este dată de efectele psihologice ale miresmei lui alinătoare și relaxante, combinate cu efectele fiziologice ale uleiurilor sale volatile asupra sistemului limbic. Pe de altă parte cercetători de la o universitate din Japonia au descoperit că difuzarea anumitor uleiuri esențiale în spațiile de birou îmbunătățește acuitatea și concentrarea mentală. Astfel, difuzând ulei de lămâie, s-au semnalat cu 54% mai puține erori, în cazul uleiului de iasomie difuzat au fost cu 33% mai puține erori, iar când s-a difuzat ulei esențial de lavandă s-au semnalat cu 20% mai puține erori. Atunci când aceste uleiuri s-au difuzat în timpul examenelor sau testelor, rezultatele au crescut cu până la 50%.

Uleiul esențial de lavandă este benefic pentru calmarea durerilor musculare și pentru alinarea durerii. El poate ușura senzațiile dureroase sau mușchii încordați, durerile articulare și reumatismul, luxațiile, durerile de spate și lumbago. Doar masează uleiul de lavandă pe zona afectată. Sau poți prepara un amestec pe care să-l aplici, sub formă de masaj, pe locurile afectate: 10 picături de ulei esențial de lavandă, 10 picături de ulei esențial de măghiran și 5 picături de ulei esențial de bergamotă în 50 ml de ulei de migdală dulce.

Se mai recomandă adăugarea uleiului esențial de lavandă pe lista de produse naturale de curățare. Poți să îl mixezi cu bicarbonat de sodiu pentru a face o soluție de curățare complet naturală pentru baie și bucătărie. Nu uitați să adăugați ulei esențial de lavandă în apa în care clătiți rufele sau în ceara cu care curățați mobila. Din haine și din camere se va degaja un miros plăcut. Poți renunța la balsamul de rufe, aplicând câteva picături de ulei de lavandă pe un prosop curat pe care-l pui la spălat cu restul rufelor.

Câteva picături de ulei esențial de lavandă în șifonier sau în sertare vor ține departe moliile. Uleiul de lavandă poate fi utilizat ca ingredient în unele soluții de îndepărtare a țânțarilor. De exemplu poți pune 10-12 picături de ulei esențial de levandă într-o sticlă cu atomizor de 240 ml plină cu apă și apoi stropește periodic. Sau adaugă 10-20 de picături de ulei esențial de lavandă la crema favorită și aplic-o pe corp înainte de a ieși afară.

În cadrul unui studiu desfasurat în Africa de Sud, au fost comparate efectele uleiului esențial de lavandă cu cele ale unei soluții pentru țânțari cu DEET, iar lavanda a avut rezultate foarte similare cu cele ale sprayului cu DEET. La o concentrație de 5%, efectele uleiului de lavandă au durat 40 de minute, în timp ce, la o concentrație de 10%, efectele au durat până la două ore.

Alt mod de a folosi acest ulei esențial  este ca parfum. Pune câte un strop de ulei esențial de lavandă după fiecare ureche, una pe încheietura mâinii și pe ceafă. Nu trebuie să fie o aromă prea puternică, ci doar să te învăluie discret.

Totodată, poți utiliza uleiul de lavandă ca unul din ingrediente în deodorantul pe bază de bicarbonat de sodiu pe care ți-l poți prepara singură.

Difuzează uleiul esențial de lavandă pentru a te bucura de parfumul său specific. Uleiul esențial de lavandă se potrivește cu o multitudine de alte uleiuri, inclusiv uleiul esențial de lemn de cedru, tămâie, Ylang Ylang, arbore de ceai (Tea Tree) și lămâie.

Pentru pulverizat în atmosferă, uleiul esențial de lavandă este o foarte bună bază pentru mai multe compoziții:

  • pentru relaxare în timpul zilei și pentru un somn mai bun: un amestec de ulei esențial de lavandă, măghiran, pin, lemn de trandafir și verbină;
  • pentru facilitarea somnului copiilor și adulților: un amestec de ulei esențial de lavandă, măghiran, neroli și petit-grain.

Uleiul esențial de lavandă este în compoziția următoarelor produse de la Young Living:

  • în amestecurile de uleiuri esențiale Aroma Siez, AromaGuard, Awaken, Brain Power, Dragon Time, Envision, Forgiveness, Gentle Baby, Harmony, Highest Potential, Mister, Motivation, M-Grain, R.C., SARA, SclarEssence, Trauma Life, Rutavala, Stress Away, Shutran
  • în produse de îngrijire personală precum apa florală (Lavender Floral Water), uleiurile de masaj (Relaxation, Dragon Time), balsamul de buze (Lavender Lip Balsam), gelul de duș (Lavender Bath & Shower Gel), săpunul de mâini (Lavender Foaming Hand Soap), deodorant (AromaGuard Meadow Mist Deodorant), loțiunea de corp (Lavender Hand & Body Lotion), spray răcoritor (Lavaderm Cooling Mist), șampon (Lavender Volume Shampoo) sau balsam de păr (Lavender Volume Conditioner).

Young Living are în gama Plus (a suplimentelor alimentare cu uleiuri esențiale), uleiul esențial Lavender+, pe care îl poți folosi pentru a crea rețete rafinate, prin care îți vei impresiona familia și prietenii. Aroma dulce, ușor florală a lavandei se îmbină perfect atât cu mâncăruri bogate, cât și cu mâncăruri ușoare. Poți adăuga ulei esențial de lavandă în ceai, ciocolata, prăjituri, bomboane de mentă, fursecuri sau brioșe. Încearcă să îl combini cu gemuri și jeleuri de afine, caise, zmeură sau piersici. Combină notele aspre, lemnoase ale uleiului Lavender+ cu aromele vii de citrice. Experimentează cu o limonadă cu lavandă sau cu un sorbet de citrice.

Deși se folosește cu precădere în rețetele mai dulci, uleiul Lavender+ are beneficii care înnobilează în egală măsură și rețetele sărate. De fapt, lavanda este inclusă uneori în celebrul amestec de Ierburi de Provence, alături de condimente precum măghiran, cimbru, oregano și rozmarin. Adaugă o aromă nouă la o rețetă clasică și combin-o apoi cu pui, miel sau chiar cartofi. În preparatele sărate, echilibrează Lavender+ cu ierburi aromate precum cimbru, rozmarin sau oregano.

Măsuri de precauție:

  • Folosiți întotdeauna un ulei esențial de lavandă de cea mai bună calitate. Fiind foarte căutate, uleiurile esențiale sunt foarte des falsificate.
  • Fii atent să nu introduci ulei esențial de lavandă în ochi, nas, urechi.
  • Uleiul esențial de lavandă ar putea cauza reacții alergice la persoanele cu piele neobișnuit de sensibilă. De aceea, testează local pe o porțiune mică de piele înainte de a-l folosi pentru prima dată. Doar aplică o picătură de ulei esențial de lavandă pe pielea ta de pe braț și vezi dacă intervine vreo reacț
  • Uleiul esențial de lavandă nu se foloște intern împreună cu medicamente anticoagulante sau suplimente precum iodul și fierul.
  • Folosiți uleiul esențial de lavandă diluat în uleiuri vegetale și aplicați oricât de des e nevoie.
  • Uleiul esențial de lavandă trebuie folosit doar cu sfatul medicului de către femeile însărcinate sau care alăptează, și de către oamenii care suferă de diverse tipuri de diabet.
  • Uleiul esențial de lavandă conține compuși chimici care pot interacționa cu medicamentele cu efect anxiolitic. Din cauza naturii sale sedative, poate cauza stări de somnolență.

Voi în ce situații ați folosit ulei esențial de lavandă?

Pentru a comanda uleiuri esenţiale pure, de cea mai înaltă calitate (cu grad terapeutic) şi pentru a beneficia de preţuri cu 24% reducere, creează-ţi astăzi un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) şi foloseşte ID-ul meu 10416169 la Sponsor şi Enroller, accesând link-ul:

După înscrierea ca membru Young Living, este foarte simplu şi uşor să comanzi, iar uleiurile vin în câteva zile la tine acasă. Explorează catalogul online şi vezi ce te atrage.

Îţi urez să experimentezi esenţele naturii în viaţa ta şi să te bucuri de sănătatea pe care uleiurile ne ajută să o păstrăm într-un mod natural!