Uleiul esenţial de tămâie

Frankincense Essential Oil

Uleiul esențial de tămâie, numită uneori şi “olibanum” sau “ulei din Liban” (care vine din cuvântul arăbesc Al-Libaan), se obține prin distilarea la aburi a rășinei (cleiului) copacului Boswellia carteri, care este în mod obișnuit cultivat în Somalia. Acest arbore este diferit de alţii, deoarece poate crește cu foarte puțin sol în condiții uscate și pustii.

Cuvântul „tămâie” (în engleză: frankincense) provine din termenul „franc encens”, ceea ce înseamnă tămâie adevărată în franceza veche.

Tămâia a fost asociată cu religii diferite de-a lungul anilor, în special cu religia creștină, deoarece a fost unul dintre primele daruri oferite de către cei 3 Magi pruncului Sfânt Iisus. Încă din vremea aceea a devenit un ajutor de bază în timpul rugăciunilor (şi meditaţiei), fiind mereu folosit în timpul diverselor ritualuri. Numit și “uleiul adevărului”, pentru că utilizarea lui favorizează capacitatea de a discerne între adevăr şi fals, uleiul esențial de tămâie se foloseşte pentru purificarea spaţiilor, pentru îndepărtarea energiilor de joasă vibraţie, ajutând şi la ruperea legăturilor cu trecutul.

Sunt cel puțin 43 varietăți de copaci de tămâie care cresc în India, Nordul Africii și Orientul Mijlociu, dar nu toate produc o rășină aromată.

Boswellia Carteri și Boswellia Frereana cresc în Somalia și Etiopia. Cea mai bună specie este Boswellia Sacra care se găsește în Oman și Yemen. În Salalah, Oman se găsește cea mai fină și cea mai scumpă tămâie din lume.

În vechime, seva arborilor Boswellia se aduna o dată la 2 ani, apoi localnicii au început să o culeagă o dată pe an și acum se culege de două ori pe an pentru că cererea este extrem de mare. Copacii exploataţi în fiecare an nu vor mai produce sămânță. Dacă rășina este culeasă o dată la 2 ani atunci acel copac va produce sămânță.

Seva din scoarța copacului se extrage asemenea sevei de mesteacăn. Această răşină se obţine prin rănirea intenţionată a copacilor Boswellia cu obiecte ascuţite, se crestează coaja ca și când ai curăța o ceapă, se curăță până la al treilea strat, care este un strat roşu și imediat iese la suprafață un lichid alb-lăptos (luban). Copacii secretă răşina albicioasă pentru a se proteja de infecţii şi mici prădători (furnici, viermi etc.), răşină care se întărește în contact cu aerul. Această răşină se lasă vreo 10 zile la uscat şi întărit, apoi se recoltează.

Cleiul care rezultă se lasă la soare să se usuce timp câteva luni. Tămâia care este cea mai curată este considerată de grad înalt. Copacii mai tineri (75 de ani) produc mai multă rășină decât cei mai în vârstă. Copacul de tămâie se vindecă singur și după 2 ani, va avea scoarța complet vindecată. Dacă după 10 zile se taie scoarța în același loc, copacul va produce 30-40% mai multă sevă. După 45 de zile de la prima incizie copacul va da 90% mai multă sevă decât în prima zi. Astfel se pot face 2 tăieturi într-o perioadă de 90 de zile.

Sunt copaci care au supravieţuit 800 de ani adversităților: ploaie, secetă, monsoon, căldură. În luna aprilie, copacii produc cea mai mică cantitate de tămâie. În iulie și august copacul de tămâie se umple de apă și din septembrie până în decembrie se obține cea mai bună sevă.

Puritatea tămâiei depinde de locația copacilor și de vremea la momentul recoltării. Cea mai bună rășină vine de la copacii care îndură extremități. Boswellia Sacra produc cea mai bună rășină pentru că sunt udați doar o dată pe an în timpul monsoon-ului și lăsăți să supraviețuiască în arșită.

În Biblie se găsesc cel puţin 57 de referințe la tămâie. Fecioara Maria avea nevoie de tămâie dupa naștere, pentru Mântuitor. Pe corpul bebelușului era pusă tămâie pentru a ține infecțiile la distanță. Încă de atunci, tămâia era considerată un tratament împotriva oricărei boli cunoscută omului, era considerată mai prețioasă decât aurul și doar cei bogați aveau acces la ea.

Tămâia apare menţionată într-una din cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Eber (ce datează din secolul al XVI-lea î.Hr.), o listă din Egipt de 877 reţete şi prescripţii medicale. Din timpuri stravechi, aceasta a fost folosită în ritualuri religioase, în purificări ale caselor şi spiritelor, în temple şi biserici. Egiptenii antici o foloseau la îmbălsămări sau în măștile de față de reîntinerire.

Femeile din Orientul Mijlociu dau foc rășinei de tămâie chiar și în ziua de astăzi și stau deasupra ei în rochii lungi pentru a-și dezinfecta hainele, pentru a se parfuma și a întări sistemul imunitar, în același timp omorând orice bacterie. Pudra de tămâie se ardea şi astfel se făceau creioanele de ochi (kohl) pentru femeile din Orientul Mijlociu. Tămâia mai era folosită şi la crearea vopselurilor.

Dar pe lângă aceste întrebuinţări, tămâia mai era folosită şi ca remediu împotriva diferitelor boli.

Francezii o foloseau pentru astm, depresie și ulcer. În vechime bărbații mestecau rășina de tămâie ca pe tutun și dinții lor erau perfecți. Tămâia prevenea îmbătrânirea, alergiile, bronșitele, herpesurile, regla temperatura corpului, era folosită pentru sifilis, tensiune, răni, diaree, răceli, boli cu transmisie sexuală, dureri ocazionale de cap, laringite, pentru întărirea sistemului imunitar, emoțional, nervos, reducea “gălăgia” din minte, antidepresiv, anticancerigen, antiinflamator, antiseptic, antitumoral, expectorant, ajută la calmare, ajută creierul să ia decizii bune și să învețe lucruri noi.

Tămâia (Boswellia carteri) are un plăcut parfum dulce și balsamic, care stimulează simțurile și mintea. Utilă pentru vizualizare, îmbunătățirea propriei legături spirituale și echilibrare, tămâia are proprietăți calmante, care contribuie la concentrarea minții și depășirea stresului și sentimentului de disperare. Tămâia este, de asemenea, un ingredient valoros al produselor dermato-cosmetice destinate pielii uscate și îmbătrânite.

În prezent, tămâia este distilată şi astfel se extrage uleiul esenţial de tămâie. Toate bucăţile de tămâie se sparg în bucăţele mărunte şi se distilează. Distilarea cu aburi (caracteristică uleiurilor esenţiale de bună calitate) va extrage aproape toate moleculele benefice din răşină. Este nevoie de 100 de kilograme de răşină pentru a produce 8 – 10 kilograme de ulei esenţial de tămâie.

Boswellia Sacra și Boswellia Carteri sunt cele mai aromatice și au cele mai multe proprietăți terapeutice, cele din care distileriile Young Living produc ulei esenţial pur cu grad terapeutic de tămâie (Frankincense Essential Oil) și tămâie sacră (Sacred Frankincense Essential Oil).

Young Living recoltează tămâia (Boswellia Carteri) din Somalia şi tămâia sacră (Boswellia Sacra) din Oman. Uleiul esenţial Young Living de tămâie sacră este primul obţinut din tămâia din Oman, disponibilă pentru cei care nu fac parte din familia regală Saudită. Este apreciat ca fiind cel mai rar şi cel mai căutat ulei aromatic existent. După 15 ani de cercetare, 15 călătorii în Oman şi numeroase întâlniri şi negocieri cu oficialităţile statului Oman, Gary Young a primit primul drept de a exploata arborii de Boswellia Sacra din Oman, precum şi permisiunea de a construi o distilerie Young Living în această ţară şi de a exporta uleiul esenţial din Oman. Gary Young a fost la faţa locului pentru a superviza construirea distileriei Young Living din Oman, iar firma Young Living a încheiat contracte cu recoltatorii locali pentru a asigura cererea de răşină din Oman. Evenimentul marchează momentul când cei din Vest au avut posibilitatea să experimenteze proprietăţile spirituale şi terapeutice unice ale acestui ulei.

În testele cromatografice a reieşit faptul că, deşi sunt similare în componentele lor chimice, principalele componente ale uleiurilor esenţiale de tămâie şi de tămâie sacră nu sunt identice:

Constituent biochimic Ulei esenţial de tămâie Ulei esenţial de tămâie sacră
Alfa-pinen 28-49% 53-90%
Limonen 10-16% 2-7,5%
Sabinen 3-7% 1-7%
Mircen 8-12%
Beta Cariopfilen 3-7%
Alfa-thujene 4-8%
Paracimen 2-5% 0,4-4%
Camfen 1-4%

Amestecul complex de monoterpene (cum ar fi alfa-pinenul, limonenul, alfa-thujene) din structura uleiului esenţial de tămâie, îl fac să aibă multe utilizări și beneficii. Componentele chimice unice contribuie la efectele de regenerare atunci când este aplicat topic şi are abilitatea de a susţine sănătatea celulelor din organism atunci când uleiul este luat intern. Monoterpenii contribuie, de asemenea, la beneficiile aromatice ale uleiului de tămâie, inclusiv capacitatea sa de a promova relaxarea şi concentrarea. L-limonena care se găsește în uleiul de tămâie are proprietăți remarcabile de a stopa dezvoltarea tumorilor, mai ales în melanoame. Acizii boswelici care se găsesc în guma din rășina de tămâie au puternice efecte antiinflamatoare.

Capacitatea acestui ulei de absorbție a radicalilor liberi (ORAC – Oxigen Radical Absorbance Capacity) de 630 µTE/100g, unde TE reprezintă echivalentul Trolox în micromoli pe 100g (Trolox este unitatea de măsură pentru capacitatea antioxidantă sau cantitatea de antioxidanți pe care îi conține o plantă).

Proprietăţi terapeutice

Uleiul esențial de tămâie are foarte multe proprietăţi benefice şi poate fi folosit atât în reţete de înfrumuseţare a pielii şi părului, cât şi în îmbunătăţirea anumitor simptome moderate de dureri de stomac, întărirea sistemului imunitar şi atenuarea sentimentelor de anxietate. Mai recent, uleiul esenţial de tămâie a început să fie utilizat în spitalele din Europa și America și este supus unor studii extinse.

Uleiul esențial de tămâie conţine sescviterpene care stimulează sistemul limbic de la nivelul creierului (centrul memoriei şi al emoţiilor), hipotalamusul, glanda pineală şi glanda pituitară. Glanda pituitară se află în creier şi este considerată cea mai importantă glandă, deoarece produce hormoni care controlează funcţia celorlalte glande. Practic, la femei glanda pituitară produce hormonii care stimuleaza producerea de progesteron, estrogen, prolactină şi oxitocină, iar la bărbaţi ea produce hormoni care stimulează secreţia hormonilor masculini. Atât în organismul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor, această glandă produce hormonul care stimulează creşterea, unul care influenţează producerea adrenalinei, hormonul care afectează producerea hormonului tiroidian, dar şi alţi hormoni. Hipotalamusul este acea parte a creierului situată imediat deasupra glandei pituitare, iar cele două conlucrează pentru a controla alte glande. Hipotalamusul influenţează temperatura corpului, setea, apetitul, metabolismul grăsimilor şi impulsul sexual. Tot el poate influenţa bătăile inimii şi tensiunea prin controlul pe care îl are asupra anumitor reacţii emoţionale. Glanda pineală (epifiza) este situată la baza creierului şi a fost numită “cel de-al treilea ochi”. Acestă glandă este stimulată de lumina ultravioletă primită prin intermediul ochilor, lumină care generează în interiorul glandei secreţia hormonului numit melatonină. Melatonina are efecte şi asupra hipotalamusului şi a rolului acestuia în reglarea ciclului somn/trezire al organismului.

Uleiul esențial de tămâie este util în scăderea nivelului de anxietate sau stres cronic, care vă pot ține la pământ noaptea. Are un miros calmant, care te poate ajuta să adormi. Ajută la deschiderea căilor respiratorii, permite organismului să atingă o temperatură ideală de dormit și poate elimina durerea care se menține.

Tămâia este un tip obişnuit de ulei esenţial folosit în aromoterapie, care poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, ajutând inclusiv la ameliorarea stresului şi anxietății cronice, reduce durerea şi inflamația, creşte imunitatea și chiar luptă împotriva cancerului.

Proprietăţi principale: analgezic, antibacterian, antiinflamator, antiseptic, antidepresiv, astringent, carminativ (elimină gazul), cicatrizant, citofilatic (stimularea regenerării celulelor), digestiv, diuretic, expectorant, antitumoral.

Uleiul esenţial de tămâie poate fi folosit în cazuri de: depresie, cancer, infecţii respiratorii, inflamaţii, stimularea imunităţii. Acesta tratează tulburarile de stomac, ulcerele, bolile dentare şi de gingie, perturbările mentale şi înţepăturile de insecte, calmează şi relaxează, susţine meditaţia, promovează un stadiu ridicat de conştiinţă spirituală şi nivele ridicate de conştientizare şi sensibilitate.

Când uleiul esențial de tămâie este inhalat, s-a demonstrat că reduce frecvența cardiacă și hipertensiunea arterială. Are abilitatea de a te scăpa de anxietate și depresie, dar spre deosebire de medicamentele pe bază de prescripție medicală nu are efecte secundare negative și nu cauzează somnolență nedorită.

Uleiul de tămâie induce senzația de pace, relaxare și satisfacție. Adaugă câteva picături de ulei esențial de tămâie la baie, în sarea de baie, pentru ameliorarea stresului. Poți adăuga, de asemenea, ulei de tămâie într-un difuzor cu ultrasunete pentru a înlătura anxietatea și pentru a te bucura de relaxare în casa ta tot timpul. Unii oameni cred că uleiul esențial de tămâie poate crește intuiția și conexiunea spirituală.

Tămâia sacră a fost testată ca agent anticancer, ca urmare a abilităţii sale de a opri creşterea celulelor canceroase la nivel de ADN şi de a ajuta la revenirea ADN-ului la un stadiu sănătos. Uleiul esențial de tămâie a demonstrat că ajută la combaterea celulelor specifice anumitor tipuri de cancer. Un studiu din 2012 a constatat chiar că un compus chimic găsit în tămâie, numit AKBA, are succes la uciderea celulelor canceroase care au devenit rezistente la chimioterapie, ceea ce poate face din uleiul esențial de tămâie un potențial tratament natural al cancerului.

Data viitoare când ai o infecție respiratorie sau gripă, foloseşte ulei esențial de tămâie pentru a ajuta la ameliorarea tusei şi la eliminarea mucusului din plămâni. De asemenea, acționează ca un antiinflamator în pasajele nazale, făcând respirația mai ușoară, chiar și pentru cei cu alergii sau astm bronșic, mai ales dacă utilizaţi în aromaterapie, cu un difuzor cu ultrasunete.

Uleiul esențial de tămâie poate inhiba producerea de molecule inflamatorii cheie asociate cu afecţiuni cum ar astmul bronsic sau tulburările intestinale dureroase. Poate să contribuie la prevenirea descompunerii țesutului cartilajului și s-a dovedit că reduce semnificativ nivelul de inflamație periculoasă și dureroasă, făcându-l o opțiune de tratament natural pentru afecțiuni legate de durere care afectează mușchii, articulațiile și tendoanele. S-a demonstrat ştiinţific că tămâia contribuie la regenerarea discurilor intervertebrale, a cartilagiilor şi a oaselor. Uleiul esenţial de tămâie conţine acizi boswelici, care sunt agenţi antiinflamatori puternici împotriva artritei reumatoide şi osteoporozei.

Dacă aveți o suferință digestivă, cum ar fi gaze, constipație, dureri de stomac, sindrom de intestin iritabil, SPM (sindrom premenstrual) sau crampe, uleiul esențial de tămâie poate ajuta la ameliorarea disconfortului gastrointestinal, similar cu enzimele digestive.  Uleiul esențial de tămâie ajută sistemul digestiv să funcționeze în mod corespunzător și produce mișcări intestinale, reduce durerea și crampele stomacale, poate ameliora greața şi ajută la eliminarea excesului de apă din abdomen, care poate provoca balonare. Face acest lucru prin accelerarea secreției enzimelor digestive şi accelerarea digestiei alimentelor, creșterea producției de urină, relaxarea mușchilor din tractul digestiv și, de asemenea, ajută la îmbunătățirea circulației, care este necesară pentru o sănătate digestivă corespunzătoare. S-a demonstrat că este benefic în reducerea simptomelor de sindrom lent al intestinului, colită cronică, colită ulcerativă și boală Crohn.

Uleiul esențial de tămâie reduce simptomele asociate menstruației și menopauzei prin echilibrarea nivelurilor hormonale. Aceasta poate ajuta la ameliorarea durerii, crampe, constipație, dureri de cap, anxietate, greață, oboseală și schimbări de dispoziție. Uleiul de tămâie contribuie, de asemenea, la reglarea producției de estrogen și poate reduce riscul dezvoltării tumorilor sau chisturilor la femeile aflate în premenopauză.

Uleiul esențial de tămâie poate ajuta la vindecarea rănilor și poate scădea aspectul cicatricilor. Acesta poate, de asemenea, ajuta la reducerea aspectului de pete întunecate cauzate de acnee, vergeturi, eczeme, a semnelor asociate cu sarcina și este de ajutor în vindecarea rănilor chirurgicale. Se amestecă 2-3 picături de ulei esenţial de tămâie cu un ulei de bază (de cocos de exemplu) sau cremă naturală și se aplică direct pe piele. Aveți grijă să nu aplicați pe rană deschisă fără să folosiți ulei purtător.

Uleiul esențial de tămâie este un astringent puternic, tonifică şi ridică pielea, are capacitatea de a îmbunătăţi tonul pielii, elasticitatea, mecanismele de apărare împotriva bacteriilor sau petelor și aspectul de îmbătrânire. Acesta poate fi utilizat pentru a ajuta la reducerea petelor de acnee, apariția porilor mari, prevenirea ridurilor și chiar ajută la ridicarea și strângerea pielii pentru a încetini în mod natural semnele de îmbătrânire. Uleiul esențial de tămâie poate fi folosit oriunde pielea devine ridată, cum ar fi abdomenul, gât sau sub ochi.

Studiile au demonstrat că uleiul esențial de tămâie are capacități de îmbunătățire a imunității care pot ajuta la distrugerea bacteriilor periculoase și a virușilor, fiind antiseptic și dezinfectant.

Are capacitatea de a elimina germenii de răceală și gripă din casă și din organism în mod natural și poate fi folosit în locul agenților chimici de curățare de uz casnic. Poate fi folosit pentru a preveni formarea de germeni pe piele, în gură sau în casă.

Datorită proprietăților sale antiseptice, uleiul de tămâie este un mare plus față de orice regim de igienă orală. Caută produse de îngrijire orală naturale care conțin ulei esenţial de tămâie sau adăugați o picătură de ulei esențial de tămaie pe pasta de dinți naturală (pentru adulţi Thieves Aromabright sau Dentarome Ultra de la Young Living și pentru copii KidScents Slique tot de la Young Living). Acesta poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate dentară cum ar fi cariile dentare, respiraţia urât mirositoare, gingivita sau infecțiile orale. De asemenea, poți lua în considerare crearea unei paste de dinți prin amestecarea uleiului esențial de tămâie cu bicarbonat de sodiu.

Poţi utiliza uleiul esenţial de tămâie într-un difuzor de ulei esențial pentru a ajuta la reducerea poluării interioare și deodorizarea și dezinfectarea oricărei camere sau suprafețe din casă.

Utilizare

Uleiul esențial de tămâie se folosește:

– prin inhalarea direct din sticluţă sau palmă

– difuzat cu un pulverizator cu ultrasunete

– aplicat pe piele, de obicei amestecat cu un ulei purtător sau de diluţie, cum ar fi uleiul V-6, uleiul de cocos, măsline, de susan sau struguri

– aplicat pe punctele reflexogene sau Vita Flex

– luat intern ca supliment alimentar (diluează 1 picătură de Frankincense cu 4 picături de ulei vegetal de diluţie).

Astfel:

  • foloseşte 1-2 picături pe tâmple şi în spate pe gât pentru a îmbunătăţi concentrarea
  • aplică 1-3 picături pe fiecare talpă pentru creşterea imunităţii
  • diluează ulei de tămâie 50/50 cu ulei purtător sau de diluţie şi aplică pe zona cu blistere (bubiţe cu lichid) de 3-5 ori/zi
  • pune o picătura pe înţepătura de insectă pentru a reduce umflătura şi pentru a grăbi vindecarea
  • difuzează sau inhalează din sticluţă sau din palme pentru combaterea depresiei
  • pentru a întări unghiile fragile, aplică 1-3 picături pe unghii şi la baza unghilor, de 3 ori pe săptămână
  • masează câteva picături de ulei esenţial de tămâie pe vergeturi sau zona cu celulită de 2 ori pe zi
  • aplică 1-2 picături local, pe chist, neg sau papilom de 2 ori/zi până acesta dispare complet
  • pentru sănătatea sânilor, masează 2-3 picături pe sâni şi pe abdomenul inferior zilnic
  • pentru îmbunătățirea circulației și reducerea simptomelor durerii articulare sau durerii musculare legate de afecțiuni cum ar fi artrita, tulburările digestive și astmul, masează cu ulei de tămâie zona dureroasă sau difuzează-l în casă.
  • pentru a diminua durerile musculare, adăuga o picătură de ulei esențial de tămâie în apă și înmoaie un prosop în ea, apoi pune prosopul pe corp sau pe față pentru a-l inhala
  • pentru întreţinerea pielii, aplică 1-2 picături pe pete sau pielea afectată de soare de 2 ori/zi până pata sau arsura dispare
  • preventiv, pentru menţinerea sănătăţii, consumă zilnic 1 picătură de ulei esenţial de tămâie într-o linguriţă de miere sau cu 60 ml de NinXia Red, suc natural sau lapte vegetal.

Uleiul esenţial de tămâie este un ulei versatil, care poate fi combinat cu mai multe alte uleiuri esențiale: bergamotă, ghimbir, lavandă, lămâie, myrrh, pin.

Totodată, uleiul de tămâie este unul din ingrediente în mai multe produse Young Living:

  • amestecurile de uleiuri esenţiale: 3 Wise Men, Abundance, Acceptance, Awaken, Believe, Brain Power, Forgiveness, Gratitude, Harmony, Highest Potential, ImmuPower, Longevity, Transformation, Trauma Life, Valor. Uleiul esenţial de tămâie sacră se găseşte în amestecul de uleiuri Common Sense.
  • Boswellia Wrinkle Cream
  • suplimentul sub formă de capsule moi Longevity
  • serul Progessence Phyto Plus.

Uleiul esențial de tămâie nu are efecte secundare adverse cunoscute, este sigur și eficient. Asigură-te doar că uleiul pe care îl foloseşti este 100% ulei pur, cum este cel de la Young Living, care este sigur pentru a fi ingerat şi are grad terapeutic. Ar trebui să ai tot timpul în casă ulei esenţial de tămâie!

Pentru a comanda uleiuri esenţiale pure, de cea mai înaltă calitate (cu grad terapeutic) şi pentru a beneficia de preţuri cu 24% reducere, creează-ţi astăzi un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) şi foloseşte ID-ul meu 10416169 la Sponsor şi Enroller, accesând link-ul:

După înscrierea ca membru Young Living, este foarte simplu şi uşor să comanzi, iar uleiurile vin în câteva zile la tine acasă. Explorează catalogul online şi vezi ce te atrage.

Îţi urez să experimentezi esenţele naturii în viaţa ta şi să te bucuri de sănătatea pe care uleiurile ne ajută să o păstrăm într-un mod natural!